Köttbullar med gräddsås
En riktig klassiker som kan göras i helt växtbaserad tappning. Valet är ditt!
INGREDIENSER
Köttbullar:
- 500 g färs, vegetarisk eller blandfärs
- 0,5 dl ströbröd
- 1 dl Cooking Oat
- 1 gul lök
- 1 tsk salt
- 1 ägg
- 1 tsk fransk senap
- olja till stekning
Gräddsås:
- 4 dl Cooking Oat
- 0,5 tsk malen kryddpeppar
- 1 lagerblad
- 4 msk rapsolja
- 1 tsk fransk senap
- 1 msk japansk soja
- 2 msk konc grönsaksfond eller kalvfond
- ev 1 tsk svartvinbärsgelé
- 3 msk majsstärkelse
- salt
- svartpapper
GÖR SÅ HÄR
STEG 1
Blanda ströbröd med Cooking Oat i en bunke och låt stå 5 min. Skala och finhacka löken. Blanda ner färs, hälften av löken, salt, ägg och senap.
STEG 2
Rör till en jämn smet och forma till jämna bollar. Stek dem runtom i olja i en stekpanna, 3-5 min.
Tips: Låt smeten stå i kyl 1 tim innan stekning så håller bollarna formen bättre.
STEG 3
Stek resten av löken i olja tillsammans med kryddpeppar och lagerblad i en kastrull. Rör ner mjöl, kalvfond, soja, Cooking Oat, svartvinbärsgelé och senap.
STEG 4
Låt koka på svag värme i ca 10 min. Mixa såsen och smaka av med salt och peppar.
Servera med potatismos och rårörda lingon.