1 tim
Medel
4 port

Köttbullar med gräddsås

En riktig klassiker som kan göras i helt växtbaserad tappning. Valet är ditt!

INGREDIENSER

Köttbullar:

  • 500 g färs, vegetarisk eller blandfärs
  • 0,5 dl ströbröd
  • 1 dl Cooking Oat
  • 1 gul lök
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg
  • 1 tsk fransk senap
  • olja till stekning

Gräddsås:

  • 4 dl Cooking Oat
  • 0,5 tsk malen kryddpeppar
  • 1 lagerblad
  • 4 msk rapsolja
  • 1 tsk fransk senap
  • 1 msk japansk soja
  • 2 msk konc grönsaksfond eller kalvfond
  • ev 1 tsk svartvinbärsgelé
  • 3 msk majsstärkelse
  • salt
  • svartpapper

GÖR SÅ HÄR

STEG 1

Blanda ströbröd med Cooking Oat i en bunke och låt stå 5 min. Skala och finhacka löken. Blanda ner färs, hälften av löken, salt, ägg och senap.

STEG 2

Rör till en jämn smet och forma till jämna bollar. Stek dem runtom i olja i en stekpanna, 3-5 min.

Tips: Låt smeten stå i kyl 1 tim innan stekning så håller bollarna formen bättre.

STEG 3

Stek resten av löken i olja tillsammans med kryddpeppar och lagerblad i en kastrull. Rör ner mjöl, kalvfond, soja, Cooking Oat, svartvinbärsgelé och senap.

STEG 4

Låt koka på svag värme i ca 10 min. Mixa såsen och smaka av med salt och peppar.

Servera med potatismos och rårörda lingon.

 

PRODUKT SOM ANVÄNDS I RECEPTET

ANDRA RECEPT

VAR FINNS VI?

HITTA OSS